Space Invaders

Spelhallarnas första storhetstid, och det som kan sägas vara den direkta orsaken till att de ens kom att existera, stavas Space Invaders. Med tanke på den stora tillgängligheten av olika spel i dag, och hur primitivt Space Invaders ser ut med moderna ögon sett, så kan det kanske verka lite konstigt, men när det kom var det något helt nytt. Även om det fanns en del arkadspel tidigare, så var Space Invaders den första riktiga hitten. Spelet kom i Japan 1978, och ledde till en spelhysteri: enligt en del uppgifter ledde Space Invaders till en brist på växelmynt i Japan!

Space Invaders ledde till att ett stort antal arkadhallar öppnades i Japan. Dessa innehöll då ingenting annat än Space Invaders eftersom det var närapå det enda existerande arkadspelet. Till exempel Pac-Man skulle inte se dagens ljus förrän 1980. Den enorma framgång som Space Invaders hade, både i Japan och i väst, är begynnelsen på arkaderan och därmed existensen av arkadhallar över huvud taget. För att få lite grepp om hur framgångsrikt Space Invaders var, kan man jämföra med Star Wars, som kom året innan. Star Wars drog sammanlagt in 450 miljoner dollar. När Space Invaders storhetstid närmade sig sitt slut, hade det dragit in närmare två miljarder dollar.

Även om Space Invaders är ett primitivt spel så är det också vanebildande, och varianter av originalspelet finns tillgängliga i i stort sett alla format; från mobiltelefoner till spelkonsoler och datorer. Det finns också en mängd olika uppföljare, av vilka ingen lyckats komma i närheten av originalets popularitet (vilket inte är så konstigt). Arvet från Space Invaders vad gäller arkad- och datorspel känns av än idag. Skälet till att actionspel blev den dominerande spelgenren kan i mångt och mycket förklaras med Space Invaders framgång. Om det i stället hade varit Pac-Man som blev det första framgångsrika arkadspelet, skulle spelhistorien med största sannolikhet se helt annorlunda ut.

 

Vertical Menu

Search

Categories

  • Inga kategorier